20.09.2019. – Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu
Otvoreni dani Instituta namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola, te široj javnosti. Posjetiteljima će se predstaviti laboratoriji Instituta i poljski višegodišnji nasadi u kojima se analiziraju molekularne, kemijske i biološke karakteristike različitih poljoprivrednih kultura i mikroorganizama. Bit će prezentirana izložba grožđa, voća, povrća i aromatičnog bilja, tijekom koje će znanstvenici Instituta objasniti posjetiteljima biološku raznolikost kultiviranog i divljeg bilja, te njihovu upotrebnu vrijednost.
Eksperimentalni kutak ponudit će učenicima da samostalno koriste mikroskop s preparatima biljaka, izoliraju DNA iz grožđa, urade kemijsku papirnatu kromatografiju soka od grožđa, evaluiraju glavne štetnike na poljoprivrednim kulturama, upoznaju karakteristike mediteranskog aromatičnog bilja i mediteranskih šuma. Učenicima će biti prezentirano senzorno ocjenjivanje ulja proizvedeno modernim i tradicionalnim postupcima. Učenici i ostali posjetitelji će u razgovorima s znanstvenicima Instituta moći saznati odgovore u vezi agronomije, prehrambene tehnologije, biotehnologije i šumarstva, te u vezi studijskog programa Mediteranska poljoprivreda u koji su uključeni znanstvenici Instituta.
Odvijanje aktivnosti: od 8:00 do 17:00