New York International Olive Oil Competition 2020 – Znanstvenici Instituta kao članovi najprestižnijeg natjecanja u kvaliteti maslinova ulja

NYIOOC je najveće i najprestižnije međunarodno natjecanje u izboru najboljeg maslinovog ulja. Svake godine u travnju se provodi senzorsko ocjenjivanje pristiglih uzoraka maslinovih ulja iz cijelog svijeta, te se početkom svibnja objavljuju službeni rezultati najboljih maslinovih ulja za prethodnu maslinarsku godinu. Sva ulja su potom predstavljena na web stranici https://bestoliveoils.com/ gdje je moguće odabrati i kupiti maslinovo ulje određenog proizvođača. Na ovom natjecanju kao član međunarodnog panela senzornih ocjenjivača koji okuplja najveće svjetske stručnjake senzorne analitičare djevičanskog maslinovog ulja već drugu godinu zaredom sudjeluje i djelatnica Instituta dr.sc. Mirella Žanetić (https://nyoliveoil.com/team/). Zbog trenutne situacije s pandemijom  corona virusa COVID-91, i otkazivanjem gotovo svih manifestacija, natjecanja i velikih okupljanja, i ovo natjecanje se našlo pred velikim izazovom. Organizator g. Curtis Cord je stoga odlučio nastaviti s natjecanjem i ocjenjivanjem pristiglih uzoraka kako bi zaštitio u prvom redu interese proizvođača maslinovih ulja iz cijelog svijeta koji su i ove godine u velikom broju poslali svoje uzorke na natjecanje, te pomogao u njihovom plasmanu na tržište. Sam postupak senzorskog ocjenjivanja provodi se prema posebno osmišljenom protokolu – na daljinu.

Više na linku: