Predavanje: “Genetska i biokemijska raznolikost populacija smilja (Helichrysum italicum /Roth/ G. Don) u Hrvatskoj”, dr. sc. Tonka Ninčević, 19.2.2021.

Sredozemno smilje (Helichrysum italicum /Roth/ G. Don) je višegodišnja biljna vrsta iz roda Helichrysum Mill. i porodice Asteraceae. Rasprostire se na području Mediterana nastanjujući obale mora kao i planine do 2200 metara nadmorske visine. Brojnim istraživanjima utvrđeno je njegovo protuupalno, antioksidativno, antimikrobno i antivirusno djelovanje. Osim u kozmetičkoj industriji upotrebljava se i u farmaceutskoj te prehrambenoj zbog čega je povećana potražnja za smiljem posljednjih nekoliko godina. U Hrvatskoj je zabilježen značajan porast komercijalne eksploatacije prirodnih populacija smilja kao i povećanje plantažne proizvodnje što je stvorilo potrebu za novim znanstvenim saznanjima o smilju.
S ciljem utvrđivanja genetske i biokemijske raznolikosti smilja provedena su istraživanja na 18 samoniklih populacija, uzorkovanih duž jadranske obale i otoka, koje predstavljaju cjelokupni prirodni areal njegove rasprostranjenosti u Hrvatskoj.