Sudjelovanje Instituta na Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara NOĆNJAK 2025

U ožujku je na otoku Rabu održana 27. po redu Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2025., u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Naš Institut je, kao i svake godine do sada, bio suorganizator ove manifestacije. Znanstvenici Instituta su sudjelovali u radu znanstveno-stručnog skupa, koji je moderirala dr.sc. Mirella Žanetić. Predstavljene su zanimljive teme o novostima iz područja maslinarstva i uljarstva, te su predstavljeni projekti koje provodimo.

🫒Mirella Žanetić je ukratko predstavila HRZZ projekt, voditeljice prof.dr.sc. Dubravke Škevin s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: ‘Potencijal primjene inovativnih tehnologija u postupku proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja iz hrvatskih sorti maslina’, na kojem su znanstvenice Instituta (dr. sc. Jukić Špika i dr.sc. Žanetić) aktivno sudjelovale kao suradnice. Primjenom novih tehnologija u tehnološkom procesu prerade maslina u ulje (ubrzani toplinski tretman, pulsirajuće električno polje, primjena ultrazvuka) na domaćim sortnim uljima su ispitivani utjecaji procesnih uvjeta na enzimsku aktivnost u plodu, na povećanje iskorištenja ulja te njihova kemijska i senzorska svojstva.

Nadalje, dr. Žanetić je održala predavanje pod naslovom: Kemijska i senzorska karakterizacija maslinovih ulja otoka Hvara, gdje je predstavljen projekt koji je proveden u suradnji s SDŽ: 🫒“Povećanje konkurentnosti djevičanskih maslinovih ulja otoka Hvara – utvrđivanje kvalitativnih svojstava kao baze za izradu specifikacije za dobivanje Zaštićene oznake izvornosti”. Dvogodišnjim istraživanjem su analizirana maslinova ulja od najzastupljenihjih hvarskih sorata, te su dobiveni rezultati predstavljeni tijekom ovog predavanja. Rezultati koji su prezentirani predstavljaju bazu za definiranje specifičnih parametara hvarskih maslinovih ulja kao temelja za izradu specifikacije i pokretanje postupka za zaštitu naziva ‘Hvarskog maslinovog ulja’ Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI). 🌿🫒✨

🫒Filipa Burul održala je predavanje pod naslovom:

🔬“Hlapljive tvari cvata Lastovke i Oblice kao potencijalni atraktanti za privlačenje maslinova moljca (Prays oleae Bern.)”

Zajedno s kolegama Renatom Bažok, Marijanom Popović, Majom Jukić Špika, Katjom Žanić i Eldom Vitanović, predstavila je rezultate istraživanja o ulozi hlapljivih organskih spojeva (VOC) koje ispuštaju cvjetovi dviju autohtonih sorti masline, Lastovke i Oblice.

Maslinov moljac jedan je od najvažnijih štetnika masline, a ovo istraživanje usmjereno je na bolje razumijevanje njegove interakcije s biljkama domaćinima. Analizom hlapljivih tvari cvatova ovih sorata i testiranjem njihove privlačnosti u masliniku, dobiveni rezultati otvaraju mogućnost razvoja ekološki prihvatljivih atraktanata.

Takvi atraktanti mogli bi postati ključni alat u strategijama praćenja i suzbijanja maslinova moljca, bilo kao samostalna ili kombinirana mjera, smanjujući pritom potrebu za primjenom kemijskih insekticida u maslinicima. 🌿🫒✨

🫒Maja Jukić Špika održala je predavanje pod naslovom:

🔬“Antioksidansi u djevičanskom maslinovom ulju: Prva linija obrane u borbi protiv oksidacije” – Safe-H2O-Farm

Zajedno s kolegicama Natalijom Bulaš, Mirellom Žanetić i Eldom Vitanović, istaknula je ključne čimbenike koji utječu na stabilnost maslinova ulja. Kisik, ioni metala, fenolni spojevi i tokoferoli igraju važne uloge u tom procesu – ali tko u konačnici odnosi pobjedu? 🏆Odgovor je predstavljen na predavanju, a znanost potvrđuje da su fenolni spojevi i tokoferoli najjači saveznici u borbi protiv oksidacije, pomažući očuvanju kvalitete i nutritivne vrijednosti ulja. 🫒🔥

Kroz projekte Safe-H2O-Farm i INOMED-2I, istraživački tim nastavlja raditi na strategijama optimizacije stabilnosti ulja, što može doprinijeti njegovoj dugotrajnijoj kvaliteti i povećanju funkcionalnih svojstava.